Dawna kuchnia nadal żyje

Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są nadzwyczaj cenione na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za lokalne, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film