Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby zdobyć rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obszernego trudu. zawód barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film